آفات و بیماری ها

بوته میری خیار و روشهای کنترل آن

بوته میری خیار چیست ؟

بوته میری با عامل Pythium aphanidermatum – Phytophthora  به مرگ گیاهچه یا مرگ خاموش ( Damping off ) معروف است . این بیماری در خاک های ضدعفونی نشده و در زمانی که خاک مرطوب و دما مناسب باشد و تهویه گلخانه به خوبی صورت نگیرد ظاهر می شود (در تمام مراحل رشدی قبل از سبز شدن یا بلافاصه پس از جوانه زدن و در مراحل رشد بوته امکان بروز این بیماری است ) ولی به طور معمول در ابتدای رشد بوته ها در هنگام مرحله گیاهچه ای یا مرحله انتقال گیاه بیماری بوته میری ظاهر می شود . در ابتدای رشد نشاء های خیار امکان دارد ریشه و طوقه به قارچ های فایتوفترا – پیتیوم – فوزاریوم و رایزوکتونیا آلوده شود . به طور معمول در زمین هایی که برای اولین بار کشت خیار انجام می دهند حملات قارچ های ذکر شده کم می باشد اما در کشت های بعد به مراتب آلودگی به این قارچ ها بیشتر و بیشتر می شود .

                          تصویر بوته میری خیار و روشهای کنترل آن #1

علائم بوته میری در خیار

بوته میری خیار می تواند در همه مراحل رشدی گیاه به آن حمله کند اما عمده خسارت بیماری بوته میری در مراحل اولیه رشد نشاء در بستر اصلی کشت می باشد . ( 2-3 مرحله آبیاری در هنگام نشاء و ر طوبت بالا باعث تشدید بوته میری می شود ) .در این حالت قارچ بیماری زا به منطقه طوقه حمله کرده و بافت ساقه را منقبض می کند و آوند ها که وظیفه انتقال مواد غذایی و آب را بر عهده دارند از بین می برند که در این شرایط برگ ها با وجود سبز بودن در خود جمع شده و می خشکند ( به همین علت به آن بیماری سبز خشک می گویند) همچنین لکه های آبسوخته بر روی ساقه در روز های اولیه منجر به سوختن کل ساقه و خشک شدن کل بوته می شود . به طور کلی پژمردگی و زرد شدن برگ ها – قهوه ای و باریک شدن طوقه خیار – آبکی و فرو رفته شدن طوقه خیار و تغییر رنگ ریشه های خیار از سفید به قهوه ای از علائم بوته میری خیار هستند .

عواملی همچون بستر سرد و مرطوب – تنش آبی و آسیب دیدن ریشه ها در تسریع بیماری موثر است .

                          تصویر بوته میری خیار و روشهای کنترل آن #3

کنترل بیماری بوته میری خیار

  • ضد عفونی کردن خاک گلخانه قبل از کشت : برای ضد عفونی خاک لازم نیست که قبل از هر کشت آن را ضد عفونی کرد البته اگر آلودگی شدید باشد می توان این کار را انجام داد.
  • ضد عفونی بذر ها قبل از کشت
  • زهکشی مناسب
  • مدیریت آبیاری به منظور جلو گیری از رطوبت بیش از اندازه خاک
  • استفاده از ارقام مقاوم
  • استفاده از بذور تیمار شده با بنومیل و تیرام –
  • کنترل شیمیایی با سموم قارچکش نظیر پروپاموکارب هیدروکلراید(اسکادران) همراه با فوزتیل آلومنیوم (الیت) – متالاکسیل مانکوزب – پریویکور انرژی – آگریفوس – آکروبات ام زد – رانمن و قارچ کش ریدومیل

برای تهیه سموم مناسب اینجا کلیک کنید 

تصویر بوته میری خیار و روشهای کنترل آن #5

شرکت نهاده کشت بهاران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *