یادگیری و شناسایی فعالیتی که انجام میدهید یکی از مهمترین بحثهایی است که باید آن را به طور کامل انجام دهید. با پیشرفت سریعی که در تمامی علوم و مشاغل صورت گرفته، کشاورزی و باغبانی نیز از این قضیه مستثنی نبودهاست. نحوهی آماده کردن زمین در تمامی مراحل کاشت و برداشت به صورت روزانه تغییر میکند و برای آنکه شما نیز از این حرکت رو به جلو عقب نمانید، نیاز دارید که به این دانش مسلط شوید. بررسی مهمترین ادوات کشاورزی، موضوعی است که در ادامه به آن میپردازیم؛ برای این کار در ادامه به بررسی دستگاههای باغبانی تیلر، سمپاش، بذرکار و نهرکن میپردازیم. با ما همراه باشید. در نظر داشته باشید که میتوانید انواع ادوات مورد نیاز را در قسمت فروشگاه خریداری کنید.
تیلر
یکی از مهمترین ادوات کشاورزی تیلر است. به وسیلهی این دستگاه سبک شما کارهای بسیاری را میتوانید انجام دهید. از تیلر برای خاکورزی اولیه استفاده میشود؛ به این صورت که تیلر با شکستن لایههای سخت خاک، یک بستر مناسب برای رشد گیاه فراهم میکند. اگر به سمت شالیزارها رفته باشید انواع مختلف تیلرها را مشاهده کردهاید. به طور کلی، تیلرهای گوناگونی وجود دارند که با توجه به نوع نیاز، شرایط خاک و ماهیت محصول، هرکدام کاربرد مخصوص به خود را خواهند داشت. موتور تیلرها به دو صورت دنده سنگین و دنده سبک هستند که دندههای سنگین اکثرا در مزرعهها به کار میروند اما نمونههای دارای دندهی سبک برای راندن در جاده هستند.
روش کار با انواع تیلر نیز بسیار آسان است؛ در موتور تیلر به جای استفاده از استارت، هندل به کار میرود و میزان سوخت را نیز میتوانید با استفاده از لولهای که تعبیه شده مشاهده کنید. یکی از معروفترین انواع تیلر، روتیواتور است که برای شخم زدن و هرس زمینهای کشاورزی به کار میرود؛ روتیواتور به مرور جایگزین گاوآهن شده و باعث صرفهجویی در خاکهای زیرزمینی و شخمزنی با کیفیت بالایی میشود. برخی از مزایای استفاده از تیلر شامل موارد زیر است:
- کاهش هزینهی آبیاری به علت بهبود نفوذ آب
- دارای اصطحلاک پایین
- افزایش فعالیت میکروبهای مفید
- هزینهی نگهداری پایین
- از بین بردن علفهای هرز
- کاهش خسارتها با از بین بردن آفات، حشرات و موشها
- عدم تشکیل لایهی سخت، پس از خاکورزی
کاربرد تیلر
یکی از مهمترین کاربردهای تیلر، کنترل کردن علفهای هرز است. همچنین تیلر برای شخم زدن زمینهای زراعی بزرگ به کار میرود اما نمیتواند جای تراکتور را بگیرد؛ البته برای نگهداری از یک باغچهی کوچک، استفاده از یک تیلر کوچک یا متوسط که دارای چندین دندانه باشد کافی است. همچنین از تیلرها برای پودرکردن، خاک ورزی و حفظ رطوبت گیاهان نیز استفاده میکنند. در زیر، برخی از کارهایی را که میتوانید با تیلر انجام دهید را مشاهده میکنید.
- نرم کردن خاک
- شخم زنی
- به هم زدن سطح خاک
- سله شکنی
- درو کردن
- بارکشی
- انتقال نیرو
- هرس
- برف روبی
سمپاش
سمپاش وسیلهای است که انواع سموم را در کاربردها و مقیاسهای مختلف، اسپری میکند تا علاوه بر افزایش سرعت انجام سمپاشی، به پخش کامل سم و همچنین صرفهجویی در استفاده از آن کمک کند. اصولا سمها دارای یک منشأ گیاهی هستند که به چند صورت مورد استفاده قرار میگیرند. برخی از مهمترین کاربردهای استفاده از سمپاش، شامل مراقبت از کود، نابودی آفات و بیماریها وکنترل علفهای هرز است. همچنین سمپاشها در ابعاد و اشکال مختلفی ساختهشوند که برای خاکهای کوچک مانند گلهای خانگی از سمپاشهاس دستی و غیرموتوری استفاده میکنند، در حالیکه برای زمینهای کشاورزی و باغات از انواع سمپاشهای موتوری مانند اتومایزر و لانسی و همچنین از سمپاشهای تراکتوری و چرخدار بهره میبرند.
انواع سمپاش
همانطور که ذکر شد، سمپاشها دارای انواع متفاوتی هستند که هرکدام با توجه به نوع کاربردی که دارند مورد استفاده قرار میگیرند. در زیر به برخی از مهمترین این سمپاشها اشاره میکنیم.
- سمپاش دستی: این نوع سمپاش، دارای ساختمانی شبیه به تلمبهی امشی است که در گلخانهها و باغچههای خیلی کوچک به کار میروند.
- سمپاش پشتی بدون موتور: این مدل سمپاش، توسط دو بند کولهپشتی بر روی شانههای فرد سمپاش قرار گرفته و به دو صورت فشار متناوب و فشار دائم وجود دارد؛ که در نوع اول فرد سمپاش با یک دست تلمبه میزند و با دست دیگر سمپاشی میکند اما در نوع فشار دائم، فشار سمپاش توسط یک پمپ پیستونی ساده تأمین میشود.
- سمپاشهای پشت موتوری: در این سمپاش، سم دارای فشار نیست و با برخورد با جریان هوا، به ذرات ریز تبدیل میشود.
- سمپاش چرخدار موتوری: این نوع سمپاش دارای موتور بنزینی بوده و همچنین مخازن سم آنها نیز بزرگ است و پمپ مولد فشار برای پاشیدن سم نیز از نوع پمپهای پیستونی موتوری است.
- سمپاش تراکتوری: این مدل سمپاش، برای اتصال به سه نقطه از تراکتور ساخته شده که از جنس پلاستیک و یا فلز ضد زنگ است.
- تریلرهای سمپاش: به شکل تریلر بوده که مخزن حاوی سم بر روی دو چرخ، توسط یک تراکتور کشیده میشود.
مزایای استفاده از سمپاش
استفاده از سمپاش با توجه به نوع کاری که میخواهید انجام دهید، مزیتهای خاص خود را دارد. برخی از مزایای کلی استفاده از سمپاش به شرح زیر هستند.
- کاهش تلفات محصول
- افزایش سرعت سمپاشی
- افزایش کیفیت محصول
- افزایش راندمان و سود
- صرفهجویی در مصرف سم
- کاهش هزینههای سمپاشی
بذرکار
عوامل بسیار زیادی مانند بذر کاشته شده، ضدعفونی بذر، عمق کاشت و نوع کاشت در جوانه زنی بذرها و بیرون آمدن گیاه از خاک مؤثر هستند. کاشتن بذر با استفاده از دستگاه از دیرباز مشغلهی فکری اکثر کشاورزان بودهاست. ماشینهای بذرکار، شامل انواع گوناگونی مانند خطی کار و ردیف کار هستند؛ منظور از ردیف کار، دستگاهی است که بذر را بر روی یک ردیف در خاک میکارد. برای آنکه این عملیات به صورت خوبی انجام شوند لازم است که مراحل زیر صورت بگیرند:
- در ابتدا باید شیاری در خاک باز کند تا بذرها بتوانند در زیر خاک قرار بگیرند.
- میزان بذر کاشته شده در واحد سطح را به درستی تعیین کند
- بذرها را به نحو صحیحی در خاک قرار دهد، چرا که فاصلهی بین بذرها و همچنین عمقی که بذر در آن قرار میگیرد، تأثیر بسیار زیادی بر محصول خواهند گذاشت.
- بذرها را با انواع پوشندههای کاردی و بشقابی بپوشاند.
- در انتها نیز دستگاه بذرکار باید بستری که بذر در آن قرار گرفته را با فشار درستی، فشرده کند.
انواع بذرکار
همانطور که ذکر شد، بذرکارها دارای انواع متفاوتی هستند انواع بذرکار شامل ردیفکارها، خطیکارها و بذرکارهای هوایی، بذر پاشها و درنهایت کارندههای مخصوص (مانند سیبزمینی کارها و نشاکارها) هستند. با توجه به اهمیت دو نوع اول، به شرح آنان میپردازیم.
-
ردیفکارها:
ردیفکارها برای محصولاتی که باید فواصل معین از یکدیگر و بین خطوط کشت شوند، به کار میروند. این محصولات شامل ذرت، پنبهی چغندر و برخی از سبزیجات هستند. انواع ردیفکارها شامل ردیفکارهای زمین مسطح، ردیفکارهای پشتهها و ردیفکارهای کف شیار هستند.
-
خطیکارها:
بذرکارهای نوع خطیکار، برای کاشت محصولاتی که دارای عملکرد بالایی هستند، مورد استفاده قرار میگیرند. خطیکارها، دانهها را به طور منظمتر و در عمق یکنواختتری نسبت به بذرپاشها میکارند در حالیکه برای استفاده از بذرپاشها، باید بستر خاک از قبل توسط یک خاکورز، آماده شده باشد.
نهرکن
نهرکن، یکی دیگر از ادوات مهم کشاورزی است که برای ایجاد نهر در مزارع به کار میرود. در گذشته، بسیاری از کشاورزان، با بیل و کلنگ، اقدام به به حفر نهرها و چالهها میکردند، اما با اختراع نهرکنها و چالهکنها این فعالیتهای قدیمی منسوخ شدند. ساختار این دستگاه، ترکیبی از دو خیشی است که در پیشانی به هم متصل شدهاند که خاک را به صورت همزمان به راست و چپ میچرخانند و در زمین نهر ایجاد میکنند. از نهرکن میتوان برای ایجاد نهرهای اصلی و فرعی برای آبیاری مزارع استفاده کرد. یک نهرکن دارای شاسی، ساق و عامل خاک ورز (از دو خیش گاوآهن برگردان، تشکیل شده) است.
انواع نهرکن
نهرکنها دارای انواع متفاوتی هستند که با توجه به نوع زمین و خاک، به کار میروند. برای مثال، برای زمینهایی که دارای زمین سخت هستند باید از نهرکنی استفاده کنید که به تراکتور متصل است. همچنین نهرکنها با توجه به عمق شیار و همچنین فاصلهی عرضی که با یکدیگر دارند به دستههای متفاوتی تقسیم میشوند. در زیر به دو دستهی مهم نهرکنها اشاره میکنیم:
- نهرکن چرخدار: این نهرکن، دارای چرخ فلزی دندنه داری است که برای کندن خاکهای سخت یا نرم استفاده میشود. نوع طراحی این نهرکنها باعث میشود که چرخ آنها در اعماق مختلف، عملکرد خوبی را داشته باشد.
- نهرکن زنجیرهای: طراحی این نهرکن، شبیه به اره برقی است و برای برش زمین از کمربند یا زنجیر حفر، استفاده میکند. همچنین نهرکن زنجیرهای دارای انعطافپذیری بالایی است که میتواند کاربردهای متفاوتی را داشته باشد.
کاربرد نهرکن
مهمترین ویژگی نهرکنها در کشاورزی، انتقال آب از نهرها و جویها است. در کشاورزی، نهرکنها معمولا به پشت یک تراکتور یا تیلر متصل میشوند. همچنین میتوان از نهرکن برای شخم زدن مجدد خاکی که کلوخهای شده استفاده کرد. دیگر کاربردهای نهرکن شامل موارد زیر است:
- برش سنگفرش
- ایجاد زهکشی
- بریدن ریشهها
- سرعت بخشیدن به عملیات حفر نهر
سخن آخر
شناخت ادوات کشاورزی یکی از مهمترین لازمههای هرکشاورز و باغداری است. در این مقاله، مهمترین این ادوات از جمله تیلر، سمپاش، بذرکار و نهرکن را به طور مفصل معرفی کردیم. شناخت این وسایل باعث صرفهجویی در هزینهای خواهد شد که قرار است بکنید. البته لازم است که در ابتدا شما بدانید که چه نوع محصولی را در چه نوع خاکی میخواهید بکارید و با توجه به این ویژگیها، اقدام به شناسایی ابزار مورد نیاز خود بکنید.
برای خرید محصولات مورد نیاز میتوانید اینجا کلیک کنید و انواع ادوات کشاورزی موجود در فروشگاه کشاورزی آنلاین بهاران را ببینید.