معرفی محصولات قابل کاشت در اقلیمهای مختلف استان فارس
استان فارس یکی ازخوش آب و هواترین و بزرگترین استانهای شناخته در حوزه کشاورزی است اما باید اشاره کرد خیلی از محصولاتی که در این استان قابلکشت است کمتر شناخته شدهاند. در این بخش قصد داریم محصولاتی که در استان فارس قابلکشت هستند را به شما معرفی کنیم. اما قبل آن باید کمی استان فارس را معرفی کنیم.
فارس یکی از استانهای پهناور و پرجمعیت در جنوب ایران است. این شهر پهناور دارای آبوهوای متنوعی بوده و در تمام فصول توانایی کاشت محصولات کشاورزی را دارد. انواع غلات، محصولات علوفهای، سبزی و صیفی و همچنین انواع باغات در این استان وجود داشته و بخش وسیعی از نیاز استان و حتی کشور را تأمین میکند. گرچه امکان کاشت بسیاری از محصولات در این استان فراهم آمده است اما استان فارس در تولید بعضی از محصولات کشاورزی سرآمد بوده و تا حدودی کشور وابسته به تولیدات این استان است. بهنحویکه حدود ۱۰ درصد کل محصولات کشاورزی ایران در استان فارس تأمین میشود و ازاینجهت این استان دومین تولیدکننده کل محصولات کشاورزی در ایران به شمار میآید. در سالیان گذشته میزان برداشت در واحد سطح از مزارع استان فارس بسیار کمتر از چیزی بود که امروز شاهد آن هستیم و همین امر باعث شده است که میزان تولیدات کشاورزی استان باتوجهبه ورود دانشگاههای مستقر در آن منطقه به صنعت کشاورزی رشد چشمگیری داشته باشد.
در نظر داشته باشید برای تهیه انواع ادوات و تجهیزات کشاورزی مورد نیاز موجود در فروشگاه کشاورزی آنلاین بهاران میتوانید از اینجاوارد شوید.
خرما
استان فارس به دلیل پهناور بودن دارای آبوهوای متعددی نیزهست مانند آبوهوای سرد کوهستانی، معتدل، نیمهخشک و بیابانی، جنگلی و نیمه حارهای به همین جهت پتانسیل کاشت محصولات کشاورزی متعددی نیز دارا هستند. برای مثال انواع و اقسام میوهجات سردسیری مانند سیب و میوهجات گرمسیری مانند خرما در این منطقه با بالاترین کیفیت کشت میشود.
همانطور که در بالا به آن اشاره شد میتوان محصولات مختلفی را در این استان کشت داد. این استان دارای رتبه اول کشور در تولیدات باغی و رتبه دوم کشور در کل تولیدات کشاورزی است، اما مهمترین محصولاتی که استان فارس با آنها شناخته شده و امکان کشتوزرع اقتصادی آنها وجود دارد به شرح زیر است:
خرمالو
اولین محصولی که میتوان از آن نام برد خرمالو است که 35 درصد خرمای ایران از استان فارس و مشخصاً شهرستانهای: جهرم، استهبان و نورآباد ممسنی است. باید گفت 40 درصد انجیر کل کشور از استان فارس تامین میشود و نشاندهنده اهمیت استان فارس در تولید انجیر ایران است. ویژگی آبوهوایی و اقلیمی استان فارس به صورتی است که در بیشتر دشتها و نواحی نیمه کوهستانی این استان امکان کاشت گیاه انجیر وجود دارد. انجیر استهبان یکی از معروفترین محصولات خشکباری ایران است که در استان فارس تولید میشود و کشاورزان این محصول را به شکل آبی و دیمی باغداری میکنند. باید ذکر کرد که استفاده از فرآوردههای جانبی انجیر از جمله انواع شیره و شهد و همچنین کاربرد این میوه در صنایعغذایی، کاشت این محصول را برای کشاورزان بااهمیتتر کرده است. بهطوری که سالیانه بیش از ۴۰ هزار تن انجیر از باغات استان برداشت و به مصرف بازار داخلی و خارجی میرسد. به این صورت که انجیر استهبان یکی از میوهجات خشکباری صادراتی بسیار پرطرفدار در کشورهای حوزه خلیجفارس، روسیه و کشورهای قاره اروپا میباشد
گل محمدی
نمونه دیگر محصولات قابل کشت در استان فارس که باید به آن اشاره کنیم گل محمدی است. محصولی که عموماً ویژه اصفهان و کاشان شناخته میشود. اما باید اشاره کرد که استان فارس یکی از بزرگترین تولیدکنندگان گل محمدی در ایران است که حتی میزان تولید آن از استان اصفهان هم فراتر رفته است. بهطوریکه 35 درصد از گلهای محمدی ایران در شهرستانهایی نظیر میمند و داراب تولید میشود و واحدهای گلابگیری صنعتی، نیمهصنعتی و خانگی فراوانی در این مناطق نیز توسعهیافته است. همچنین اگرعلاقهمند به گرفتن گلاب هستید میتوانید اگر گلهای محمدی خوشبو و زیبا در خانه داری
گوجه فرنگی
از جمله نکاتی که به ان باید اشاره کرد، این است که استان فارس، اولین تولیدکننده گوجهفرنگی در ایران است. این محصول با این که تنها ۱۱ درصد کشت گوجهفرنگی در ایران را در داخل استان فارس داراست اما به دلیل چند فصلی بودن کشت گوجهفرنگی در استان فارس میزان تولید این محصول در رتبه یک کشور قرار دارد. لار، لامرد، مهر، گراش، خنج و فراشبند مناطقی هستند که گوجهفرنگی در آنها بهصورت خارج از فصل و زمستانه کشت میشود. دشتهای وسیع و منبع آب کافی که دارد باعث شده این محصول بهخوبی به بار بنشیند. همچنین تأسیس واحدهای فرآوری گوجهفرنگی و کارخانجات رب سازی نیز باعث ترغیب بیشتر کشاورزان به کشت این محصول شده است. تخمین زده شده است که سالیانه حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن گوجهفرنگی در این استان تولید میگردد که بخشی از آن به استانهای دیگر و حتی به کشورهای دیگر صادر میشود. باید گفت کشت این محصول آنقدرهم کار دشواری نیست. میتوانید برای تهیه انواع بذر گلخانهای موجود در فروشگاه کشاورزی آنلاین بهاران، از اینجاوارد شوید.
خرما
خرما نیز از دیگر محصولاتیست که در استان فارس و به ویژه جنوب این منطقه بهخوبی رشد کرده و یکی از تفاسیر معروف این استان خرماهای متنوع آن است. نخلستانهای این استان رتبه دوم تولید خرما در ایران و همچنین رتبه چهارم سطح زیر کشت خرما را به خود اختصاص داده است. شاهانی، کواکب و زاهدی مهمترین انواع خرما و محصولاتی هستند که در این استان کشت میشوند. سالانه حدود ۲۰۰ هزار تن خرما از نخلستانهای این استان برداشت شده که بخشی از آن به مصارف داخلی و بخشی دیگر نیز بهعنوان یک محصول صادراتی به کشورهای دیگر ارسال میشود.
باید گفت تنوعی که گیاهان دارویی در استان فارس دارند کمنظیر است. بهطوری که این چندساله توجه زیادی به این مسئله جلب شده است. مناطق نیمه کوهستانی و دشتهای وسیعی که این استان دارد شرایط بسیار مناسبی را برای کشت دیمی این محصولات فراهم کرده است. همچنین توجه سازمانهای دولتی بهخصوص سازمان جنگلها و مراتع به موضوع گیاهان دارویی مختلف باعث شده، علاقهمندان بسیار زیادی طی سالیان اخیر وارد این حوزه شده و کسبوکار خود را آغاز نمایند.
کینوآ
و در آخر باید به محصولی به پردازیم که اخیرا استقبال بسیاری در این استان از آنها شده است. کینوآ با نام علمی Chenopodium quinoa که به خاویار گیاهی هم شهرت پیدا کرده دانههای ریزی دارد و به غلات شبیه است. این گیاه بومی کشورهای آمریکای جنوبی مانند بولیوی، شیلی و پرو است و به دلیل مواد مغذی زیادی که دارد اهمیت بسیاری در میان مردم پیدا کرده است. پروتئین، منیزیم، فیبر، پتاسیم، آهن، کلسیم، فسفر، ویتامینهای گروه ب، ویتامین ای و آنتیاکسیدانها از جمله موادی هستند که بهوفور در دانههای این گیاه وجود دارند.
کینوآ از سال 1396 وارد استان فارس شد و به طور آزمایشی در هزار مترمکعب کشت شد تا بررسی شود که آیا میتوان این محصول را بهعنوان یک کشت سازگار به کمآبی و مقاوم به تنشهای خشکی تثبیت کرد یا خیر؟
سخن آخر
حال باگذشت سه سال از نخستین کشت این محصول، عملکرد مثبت برداشت صورت گرفته از کینوآ، سطح زیر کشت این محصول را به ۲۰ هکتار در استان فارس رسانده است.
استان فارس همچنین جایگاه سوم کشور را در کشت محصول کینوا به خود اختصاص داده است و پیش بینی شده تا ۲ سال آینده سطح زیر کشت این محصول در استان به ۱۵۰ هکتار افزایش یابد که در صورت تحقق فارس در رتبه نخست کشت کینوا قرار خواهد گرفت.