امروزه پروش گل و گیاه به یک امری عادی در بسیاری از خانهها و آپارتمانها تبدیل شدهاست. در حقیقت، نگهداری از گل و گیاه در خانهها علاوه بر آن که باعث زیباسازی منزل شما میشود، به بهبود فضای خانه و تصفیهی هوا نیز کمک به سزایی خواهد کرد. یکی از مهمترین نکاتی که باید برای پرورش گیاهان به آن توجه داشته باشید، نحوهی تقویت خاک گلدان و باغچه است. امروزه روشهای متنوع و بعضا گرانی وجود دارند که به شما کمک میکنند خاک گلدان را تقویت نمایید. اما در این مقاله، ایدههایی را به شما معرفی خواهیم کرد که به شما این امکان را میدهند که به صورت ارزان و راحت، خاک گلدان و باغچه را تقویت نمایید. با ما همراه باشید.
در نظر داشته باشید که میتوانید انواع کودها و تجهیزات مورد نیاز را در قسمت فروشگاه خریداری کنید.
اصول خاک سالم
گل و گیاه سالم، باید در یک بستر سالم رشد کند. خاک، تغذیهی گیاهان را فراهم میکند پس برای حمایت از زندگی گیاهان نیاز است که خاک حاصلخیز و سالمی داشته باشید. از طرف دیگر، خاک گلدان و باغچه باید سفت نباشد تا گیاهان بتوانند به راحتی در آن ریشه بدوانند و از منابع مغذی موجود در آن استفاده کنند؛ خاک سفت باعث میشود که هوارسانی به ریشهی گیاه با مشکلاتی مواجه شود. همچنین خاک سالم باید غنی از مواد مغذی، مواد معدنی و مواد باشد تا تغذیهی گیاه دچار اختلال نشود. اگر بتوان این موارد را به صورت کامل رعایت کرد، در آن صورت میتوان گفت که خاک گلدان و باغچه، خاک سالمی است.
تقویت خاک گلدان و باغچه
پس از آن که توانستید تمامی شرایطی که پیشتر به آنها اشاره شد را در گلدان و باغچهی خود ایجاد نمایید نیاز است که اقدام به تقویت خاک گلدان و باغچه نمایید. همانطور که ذکر شد، روشهای گوناگون و گرانی برای این کار وجود دارند که به شما در این زمینه، کمک خواهند کرد اما روشهایی که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد، شامل ایدههای طبیعی و ارزانی هستند که به تقویت خاک گلدان و باغچه، کمک به سزایی خواهند کرد.
برای مشاوره و خرید انواع کود و تقویتکنندهها از اینجا وارد شوید.
1. رژیم غذایی ارگانیک
فصل بهار، فصلی است که اکثر موجودات درون خاک، از خواب زمستانی بیدار شده و فعالیت خود را آغاز میکنند. از طرف دیگر، رشد اکثر گلها و گیاهان، در این فصل است. خاک گلدان و باغچه در این زمان با تأمین موادی مغذی و آب، به این رشد کمک میکند. برای آن که بتوان خاکی داشت که تمامی نیازهای رژیم غذایی گیاه را تأمین کند، نیاز است که پیش از این فصل دست به کار شد. خاک، به طور کلی باید چهار نیاز غذا، آب، هوا و پناهگاه را رفع کند؛ برای این کمک به خاک، در فصل پاییز میتوانید به ارزانترین شیوه، اقدام نمایید. در فصل پاییز، مواد آلی فراوانی وجود دارند که میتوانید از آنها استفاده کنید. بقایای باغ، برگهای افتاده، ضایعات آشپزخانه و حتی میوههای نرسیده، جزئی از این مواد آلی ارزان به حساب میآیند. سطح خاک باغچه و یا گلدان را کمی بکنید و این مواد ذکر شده را در آن جا قرار داده و سپس روی آنها خاک بریزید. میتوانید از انواع کودهای معدنی پتاسیمی و فسفری نیز در این کار استفاده کنید. این کار باعث تقویت خاک گیاه خواهد شد تا در فصل پاییز، خاک بتواند 4 نیاز اصلی را به راحتی تأمین نماید.
برای خرید انواع کود، میکرو ریز مغذیها، محرکهای رشد و آمینو اسیدها و … از اینجا وارد شوید.
2. آزمایش خاک
زمانی که اسم آزمایش میآید، اکثر افراد یاد آزمایشگاههای بزرگ با امکانات پیشرفته میافتند. اما منظور ما از آزمایش خاک، آزمایشی خانگی است. تاکنون متوجه شدهایم که افزودن مواد آلی و کمپوست، کمک بزرگی به تقویت خاک میکند اما میزان مواد آلی و معدنی افزودنی را متوجه نشدیم. ممکن است که خاک، با کمبود پتاسیم مواجه باشد و ما در آن سال، از موادی که حاوی پتاسیم باشند استفاده نکرده باشیم. برای حل این مشکل نیاز است که خاک را آزمایش کنیم. آزمایش خانگی خاک توسط انواع کیتهای آزمایش صورت میگیرد. مقداری از خاک را در این کیتها قرار داده تا متوجه میزان pH، پتاسیم، کلسیم، فسفر، منیزیم و گوگرد، مواد آلی و میزان سرب خاک شوید. اگر میزان هر کدام، کمتر و یا بیشتر از حد استاندارد بود، نیاز است که اقدام به استانداردسازی آن نمایید. برای مثال اگر خاک شما کمبود فسفر و پتاسیم داشت میتوانید از یونجه و یا کودهای مربوطه برای تقویت آن استفاده نمایید.
3. استفاده از کرمها
یکی از مواردی که متأسفانه کمتر به آن توجه میشود، میزان کارایی انواع حشرهها و کرمها است. کرمها باعث جا به جا شدن خاک میشوند. در حقیقت حرکت کرمها باعث میشود که فرآیند تهویهی خاک به صورت بهتری صورت گیرد. برای این کار میتوانید حاشیههای اضافی گل و گیاه را جدا کرده و سطح خاک را با انواع کود ورمی کمپوست پوشانده تا کرمها وارد خاک شوند. نکتهی مهمی که باید در این زمینه رعایت شود آن است که این کار نیازمند به یک برنامهریزی از قبل تعیین شدهاست و برای همین باید بین 6 ماه تا یک سال قبل از آغاز به کاشت و یا رشد گیاه، اقدام به تقویت خاک با این روش نمایید.
4. مالچ کردن سطح خاک
مالچ به معنای پوششی است که بر روی سطح خاک قرار میگیرد. جنس این پوشش از خاک برگ، کاه، ورقهی پلاستیکی و خاک اره میتواند باشد. مالچ کردن سطح خاک باعث میشود تا هم خاک و هم گیاه از انواع اتفاقات ناخوشآیند مانند تبخیر، فرسایش و یخبندان، مصون بمانند. مالچها به طور کلی به دو دستهی زیر تقسیم میشوند.
- مالچ طبیعی: همانطور که از نام این نوع مالچ میتوان فهمید، مواد تشکیلدهندهی سطح خاک از موادی طبیعی مانند شاخ و برگ گیاهان، خاک اره، علف، پوست گیاه و مواردی این چنینی، تشکیل شدهاست. دوام مالچ طبیعی به شرایط آب و هوایی منطقه بستگی دارد و معمولا کمتر از مالچهای مصنوعی است.
- مالچ مصنوعی: در مالچ مصنوعی از موادی مانند پشم شیشه، کاغذ، پلاستیک، فویل فلزی، فیبر و برخی مواد دیگر استفاده میشود. ضخامت مالچ باید به صورت یکنواخت باشد.
5. تامین نیتروژن
یکی از عناصر ضروری که باید به اندازهی مناسبی در خاک وجود داشته باشد، نیتروژن است. در حقیقت داشتن نیتروژن کافی کار بسیار سختی است و در مواقعی حتی پس از گذشت چند سال ممکن است فردی مشاهده کند که نیتروژن خاک، گلدان و باغچه هنوز به اندازهی کافی تأمین نشدهاست. برای آن که بتوانید در این زمینه به صورت موفقیتآمیز عمل کنید نیاز است که مواردی را جهت تأمین نیتروژن، به خاک گلدان و یا باغچه اضافه نمایید. استفاده از انواع کودهای آلی مانند دانه و یا کنجاله کمک به سزایی میکنند. همچنین محصولات پوششی مانند حبوبات پاییزی و بهاری باعث میشوند که نیتروژن هوا، جذب خاک شود. علاوه بر آن در حین تأمین کمپوست، مواردی که از منابع نیتروژنی بهرهمند هستند را از یاد نبرید.
6. جلوگیری از فشرده شدن خاک
خاک سفت و فشرده از حرکت هوا و رسیدن آب و مواد مغذی به گل و گیاه جلوگیری میکند. از طرفی، ریشهها نخواهند توانست که به راحتی در خاک گلدان و باغچه رشد کنند و در نتیجه، گیاه شما پس از مدتی تلف خواهد شد. خاک رس معمولا در فصل زمستان در زیر فشار برف و باران فشرده میشود؛ برای جلوگیری از این مشکل باید با افزودن مواد آلی، تعادل را در ساختار خاک خود ایجاد نمایید. همچنین خاکی که به شدت مرطوب است، در معرض فشردگی است. در حین افزودن خاک جدید به خاک قدیمی نیاز است که تا خشک شدن خاک قبلی صبر نمایید. همچنین باغچه باید در جایی از خانه و یا گلخانه باشد که روی آن رفت و آمدی صورت نگیرد؛ راه رفتن روی خاک، دیگر دلیل فشرده شدن آن است. میتوانید تختههای چوبی و فلزی را بر روی خاک باغچه قرار داده و از آن به عنوان مسیر رفت و آمد استفاده نمایید.
7. علف هرز
فصل بهار، فصل رشد اکثر گلها و گیاهان است. اما در این فصل، علف هرز نیز در گلدان و باغچه یافت میشوند. علف هرز، یکی از مواردی است که باعث کاهش کیفیت خاک میشود. در حقیقت برای تقویت خاک گلدان و باغچه نیاز است که میزان رشد علفهای هرز را همیشه در نظر داشته باشید. سعی کنید که علفهای هرز موجود در گلدان و باغچه را در همان ابتدای رشد و در فصل بهار، از بین ببرید چرا که در صورت رشد بیشتر، آسیبهای بدی را به خاک و گیاه خواهند رساند.
8. کود حیوانی
کود حیوانی، برای تقویت خاک گلدان و باغچه، بسیار مفید است. البته این نکته را در نظر بگیرید که نباید از کود حیوانی تازه استفاده کنید چرا که باعث تلف شدن گل و گیاه میشود؛ به همین منظور باید از زمان تولید کود تا زمانی که میخواهید آن را به خاک اضافه نمایید، بین 6 ماه تا یک سال گذشته باشد. فضولات حیواناتی مانند گاو، مرغ، اسب و گوسفند، حاوی انواع مواد مغذی هستند که اضافه کردن آنها، باعث تقویت خاک گلدان و باغچه میشود.
سخن آخر
عوامل بسیار زیادی بر سلامت گیاهان مؤثر هستند. در حقیقت برای رسیدن به بیشترین کارآیی باید تمامی موراد مؤثر را رعایت کرد. در این مقاله به بررسی یکی از مهمترین موارد، یعنی تقویت خاک پرداختیم. با توجه به آن که شیوههای یاد شده، شامل ایدههایی بودند که به صورت ارزان قابل اجرا هستند، پیشنهاد میشود که از اکثر آنها به صورت همزمان بهره ببرید.
در نظر داشته باشید که میتوانید برای مشاوره و خرید انواع کود و تقویتکنندهها از اینجا وارد شوید.