کوکوپیت چیست؟
بستر کشت، یکی از مهمترین مواردی است که بر شیوهی رشد گیاه و محصول آن، تأثیر به سزایی دارد. مشاهده شدهاست که برخی از افراد، بدون توجه به کیفیت بستر کاشت، اقدام به استفاده از هر مدل بستر کشت میکنند؛ این کار باعث میشود که گیاه، در همان مراحل ابتدایی، تلف بشود. کوکوپیتها، یکی از انواع بسترهای کشت هستند که در این مقاله تصمیم داریم به توضیح آنها بپردازیم. با توجه به آن که کوکوپیت، یکی از معروفترین و پرکاربردترین بسترهای کشت است، آشنایی با آن، شما را با بسیاری از مفاهیم مهم این حیطه آشنا خواهد کرد. با ما همراه باشید! در نظر داشته باشید که میتوانید انواع کود و بستر کاشت مورد نیاز را در قسمت فروشگاه خریداری کنید.
کوکوپیت، صادرات و خاک گلدان
همانطور که میدانید، خاک گلدان از جمله مواردی است که همیشه در دسترس است و بسیاری از افراد نیز از آن بهره میبرند؛ اما این نوع خاک دارای معایبی نیز است. برای مثال خاک گلدان غالبا حاوی ذغال سنگ نارس است که همین مواد سبب آسیب جدی به محیط زیست میشود. برای حل این قبیل مشکلها، کوکوپیت به عنوان یک جایگزین مناسب و کاربردی، مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع خاک، به طور مرسوم تنها خاکی است که کشورها اجازه دارند برای صادرات و مبادلهی گلدانها از آن بهره ببرند به همین دلیل نیز یکی از انواع خاک مهمی است که صادرکنندگان باید از ویژگیهای آن مطلع باشند.
کوکوپیت چیست؟
همانطور که تاکنون نیز متوجه شدهاید، کوکوپیت نوعی بستر کشت است. این خاک از الیاف پوست میوهی نارگیل حاصل میشود. این ماده به طور طبیعی ضد قارچ است و همین قابلیت باعث شده تا بسیاری از افراد برای کاشت بذرهای خود از کوکوپیت بهره ببرند. از طرف دیگر، کوکوپیت به عنوان اصلاحکنندهی خاک و خاک گلدان نیز مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین از کوکوپیت برای تولید هیدروپونیک نیز استفاده میکنند. کوکوپیتها به شکل الیاف فشرده شده تهیه میشوند و معمولا آنها را به قالب مکعبهای فشرده شده، کوچک، گرد و یا تختهای در میآورند. برای استفاده از کوکوپیتها از آن جایی که آنها به صورت قالبهای فشرده شده در آمدهاند کافی است که به آنها آب اضافه نمایید. با استفاده از این راهکار، هر کیلوگرم از کوکپیت شما، به 15 لیتر کوکوپیت مرطوب تبدیل خواهد شد. اکثر کشورهایی که از کوکوپیت استفاده میکنند، کشورهایی هستند که در شرق آسیا قرار دارند. یکی از دلایل کاربرد زیاد این نوع بستر کشت، آن است که کوکوپیت سازگاری بسیار بالایی با محیط دارد و کشاورزان و باغبانان میتوانند پس از آبکشی و صاف کردن، بار دیگر از آن استفاده کنند. از سوی دیگر، حفظ و هدایت فوقالعادهی آب در کوکوپیت، آن را به گزینهی محبوبی میان مصرفکنندگان تبدیل کردهاست.
تاریخچهی استفاده از کوکوپیت
از گذشته مرسوم بود که الیاف نارگیل را در گودالهایی قرار بدهند تا با استفاده از کمی آب، آن را مرطوب کرده و به مرور زمان، نرم نمایند. پس از نرم شدن الیاف، آن را با وسایلی مانند چوب ضربه میزدند تا به خود حالت بگیرد. این فرآیند باعث میشود تا افراد بتوانند الیاف نارگیل را در مواردی مانند ساخت طناب، ساخت حصیر، ساخت تشک و انواع عایقها، به کار ببرند. اما نکتهای که افراد آن زمان به آن توجه نداشتند آن بود که ذرات اضافی حاصل از ضربهها را که دیگر به کارشان نمیآمد، به عنوان زباله در نظر میگرفتند و در نتیجه این ضایعات، دور انداخته میشد. پس از گذشت چندین سال در دههی هشتاد میلادی، مطالعات محققان و متخصصان در این زمینه به نتیجه رسید و آنها راهی یافتند که بتوانند این ذراتی که به عنوان ضایعات در نظر گرفته میشد را به عنوان جایگزینی برای زغال سنگ نارس معرفی کنند و در کشاورزی و باغبانی، مورد استفاده قرار بدهند. این تحقیقات به مرور زمان تبدیل به صنعت بزرگی شد که اکنون تمامی جنبههای مرتبط با کشاورزی و باغبانی را مورد تأثیر خود قرار دادهاست.
اجزاء تشکیلدهندهی کوکوپیت
برای آن که بتوانیم کوکوپیت را مورد مطالعهی دقیقتری قرار بدهیم، لازم است که با اجزاء تشکیلدهندهی آن آشنا شویم. به طور کلی کوکوپیتها از سه بخش تشکیل شدهاند. البته الزامی وجود ندارد که این سه بخش در تمامی خاک به صورت یکپارچه و به یک نسبت پخش شده باشد؛ چرا که برای داشتن کوکوپیت کافی است که این سه قسمت را به صورت جداگانه و یا ترکیبی، در بافتهای خاک خود داشته باشید. در ادامه به معرفی سه جزء تشکیلدهندهی کوکوپیت میپردازیم.
خاک تورب یا پیت
خاک تورب و یا پیت، یک تودهی متراکم قهوهای و سیاه رنگی است که شامل خزهها و گیاهانی است که به طور ناقص تجزیه شدهاند. این مدل خاک در مناطقی یافت میشود که پس از تجربهی آب و هوای مرطوب، به مدت سالیان دراز تبدیل به سرزمینهای خشک شدهاند. از آن جایی که حدودا 60 درصد هوموس در خاک تورب پیدا میشود، ویژگیهای مفید و بسیار مهمی را برای کشاورزان به همراه خواهد داشت. همچنین ابعاد خاک تورب حدودا 1 تا 5 میلی متر است.
الیاف
همانطور که ذکر شد، کوکوپیتها از جنس الیاف پوستهی نارگیل هستند. این الیاف در تمامی خاک کوکوپیت حضور دارند. ضخامت این الیاف بسیار کم است که باعث میشود جریان آب بتواند به راحتی از آن عبور کند. از طرف دیگر این الیاف در طول و اندازهی مختلفی در میان خاک کوکوپیت قرار گرفتهاند.
چیپس
هنگامی که الیاف و خاک تورب به هم متصل شوند، اجزایی در بستر خاک شما به وجود میآیند. این اجزاء، به اندازهی یک چیپس هستند و دلیل نامگذاری آنها نیز شباهت شکل و اندازهی آنها به چیپس است. به طور کلی شناسایی این اجزاء، درک جامعی در حین مطالعه بر روی کوکوپیت، میدهد.
انواع خاک کوکوپیت
اکنون که با اجزای تشکیلدهندهی کوکوپیت آشنا شدید لازم است با انواع خاک کوکوپیت آشنا شوید. به طور کلی سه نوع خاک کوکوپیت وجود دارد که در زیر، آنها را مشاهده میکنید.
فاین: کوکوپیت فاین متشکل از 85 درصد پیت و 15 درصد الیاف و با طول 4 سانتیمتر است.
مدیوم: کوکوپیت مدیوم متشکل از 80 درصد پیت و 20 درصد الیاف و با طول 15 سانتیمتر است.
کوکوچیپس: این نوع متشکل از 30 درصد پیت، 60 درصد چیپس و 10 درصد الیاف است و طول آن نیز متغیر است.
مهمترین ویژگیها و مزایای کوکوپیت
همانطور که ذکر شد، کوکوپیت دارای ویژگیهای منحصر به فردی است که باعث میشود به عنوان خاکی شناخته شود که میتوان در صادرات انواع گل و گیاه از آن استفاده کرد. با توجه به این ویژگی، شناسایی ویژگیهای و مزیتهایی که کوکوپیت به همراه دارد، شما را با اهمیت استفاده از آن آشنا میکند. در ادامه، مهمترین ویژگیها و مزیتهای کوکوپیت را مورد بررسی قرار میدهیم.
جذب و ذخیرهی آب
شاید باورش سخت باشد اما یک کیلوگرم کوکوپیت، قادر به جذب 7 کیلوگرم آب است. اما نکتهی مهم در آن جاست که کوکوپیت میتواند این 7 کیلوگرم را برای چندین ماه در خود حفظ نماید. همانطور که ذکر شد، کوکوپیتها در انواع قالبها عرضه شده و با ترکیب با آب، مورد استفاده قرار میگیرد. تخلخل زیاد بستر کوکوپیت باعث میشود که هنگام کاشت نهال، گردش هوای مناسبی در خاک صورت گرفته و فرآیند رشد آن نیز بهتر انجام بشود. کوکوپیت به دلیل ظرفیت بالای ذخیرهی آب، محیط مناسبی برای پرورش باغچههای خانگی است.
پایدار
بسیاری از کشاورزان، کوکوپیت را به عنوان یک گزینهی بسیار پایدار در نظر میگیرند. گیاهان هیدروپونیک پرورشیافته در بستر کوکوپیت، پنجاه درصد سریعتر از گیاهانی که در خاکهای دیگر قرار گرفتهاند رشد میکنند و این کار سبب آن میشود که در زمان و سرمایهی شما به نحو قابل توجهی صرفهجویی بشود. از سوی دیگر، همانطور که ذکر شد کوکوپیت را میتوان با آبکشی و صاف کردن، بازهم مورد استفاده قرار داد که این ویژگی ناشی از پایداری مناسب آن است.
نگهدارنده
یکی از مهمترین مزیتهایی که کوکوپیت برای هر کشاورز و باغبانی به همراه دارد آن است که کوکوپیتها عموما به عنوان نگهدارندههای خوبی برای گل و گیاه شناخته میشوند. یکی از دلایلی که کوکوپیت را به نگهدارندهی خوبی تبدیل کرده آن است که ذغال سنگ نارس خود، مواد مغذی فراوانی راحمل میکند که باعث میشود نیاز به کودها، سموم و آفتکشها به حداقل برسد. از طرف دیگر همانطور که ذکر شد قابلیت ذخیرهسازی آب در کوکوپیت بالا است و به همین دلیل نیز دیگر نیازی به آبیاری دائمی و خرج هزینههای بسیار در این زمینه نخواهید داشت.
pH خنثی
دیگر مزیتی که کوکوپیت برای شما به همراه دارد آن است که باعث میشود تا بستر شما دارای pH خنثی باشد. محدودهی pH کوکوپیت، میان 5.2 و 6.8 قرار دارد. این محدوده باعث میشود که شما دیگر با مشکلاتی مانند اسیدی شدن خاک، رو به رو نشوید. از آن جایی که اسیدی شدن خاک باعث ایجاد هزینههای گزافی برای هر کشاورز و باغبان میشود، استفاده از کوکوپیت به عنوان یک راه جایگزین و مناسب برای پیشگیری از این مشکل خواهد بود.
طبیعت دوست
ویژگی مهم دیگر کوکوپیت آن است که این خاک سازگاری بسیار مناسبی با محیط زیست دارد. این ویژگی که کوکوپیت، آلودگی برای محیط زیست ایجاد نمیکند باعث میشود که علاوه بر کشاورزان، افرادی که دارای گلخانههای خانگی و کوچک هستند نیز به سمت استفاده از کوکوپیت جذب بشوند.
سخن آخر
در این مقاله سعی شد تا تمامی ویژگیهای مرتبط با کوکوپیت را به طور کامل شرح دهیم تا بتوانید بهتر با آن آشنا شوید. توجه به ویژگیها و ساختار تشکیلدهندهی کوکوپیت باعث میشود تا بتوانید در کشاورزی و باغبانی از آن به نحوه موثرتری استفاده نمایید. برای خرید محصولات مورد نیاز میتوانید اینجا کلیک کنید و انواع بستر کشت موجود در فروشگاه کشاورزی آنلاین بهاران را ببینید.